Barcelona - 10 látványosság, amit muszáj megnézni

  1. Palau Güell: Ez az Antoni Gaudí remekmű kiesik a legtöbb turista látogatnivaló listából. Miért? Nem tudom, mert az egyik legkellemesebb meglepetés volt Barcelonában. A hétfői napunkon – mivel sok múzeum zárva van – sok szabadidőnk volt. A véletlennek köszönhettük, hogy egy Gaudí épület előtt kötöttunk ki, ahova – ráadásul - diákoknak ingyenes a belépés. Ezzel az épülettel Eusebi Güell bízta meg Gaudí-t, ahogy a parkkal is. Remek belső terei vannak és lélegzetelállító terasza, ami a Casa Mila tetejével vetekszik. Barcelonában minden turista a Gaudí művek után koslat, ebbe az épületbe mégis nagyon kevesen tévednek be. Ha a kellemest össze akarod kötni a hasznossal, ide gyere. Megszabadulsz a tömegtől és közben csodálatos környezetben ismered meg Gaudí stílusát.

    img_4973.JPG

  2. Museu Picasso: Ez a leglátogatottabb múzeum Barcelonában. Ajánlott a jegyet előre megvenned, hogy ne állj sorban órákig. Autentikus házacskában rejlik Picasso több mesterműve. Megtekintheted itt a festő kékkorszakát, valamint a rózsaszint is. Párizsi éveinek műveit és a nagyon korai műveit is, amiben kiderül mindenki számára, mekkora zsenialitás rejlik Picasso mögött. „Már gyerekkoromban úgy rajzoltam, mint egy zseni, de csak öregkoromban tanultam meg úgy rajzolni, mint a gyerek." Az állandó művek mellett meg lehet nézni az időszaki kiállítást is, ami jelenleg Picasso művei étel témában. A jegy ára tartalmazza a múzeum e részét is, ne hagyd ki. Mikor itt jártunk kint tüntetés folyt, a dolgozók felháborodásukat fejezték ki. A múzeum munkatársainak az órabére kevesebb, mint egy darab belépő a kiállításra…
  3. Casa Mila: Vagy La Pedrera, ami a helyiek gúnyneve Gaudí elképesztő építményére. A természetből merít ihletet a tervező, egy egyenes vonal nem található sehol az épületen. A fenti teraszért érdemes ide jegyet váltanod. A belső tér nekem annyira nem lopta be magát a szívembe, de szép belső udvara van. A tetőn a négy elem van megelevenítve: víz, tűz, föld, levegő. Az audioguide-al barangold be, mert nagyon jó aláfestő hangok és zenék vannak rajta, és nem kell semmit nyomkodnod, mert tudja hol jársz, és mit kell játszania. A kémények akár katonák, állítólag ezek inspirálták George Lucas-t a rohamosztagosok sisakjának elkészítésekor. Itt remek kilátás nyílik a Sagrada-ra.
  4. La Sagrada Família: Gaudí leghíresebb műve, Barcelona leglátogatottabb helye. Jelenleg befejezetlen és folyamatosan munkálkodnak az épületen. Gaudí 1883 óta dolgozott rajta egészen haláláig, 1926-ig, a tervei alapján folynak most a munkák, és előreláthatóan 2026-ban végeznek vele, Gaudí halálának századik évfordulóján. Kívülről is elég hatásos a létesítmény, de ha bemész garantáltan eláll a lélegzeted. A jegyet online lehet megvenni, ami órára pontosan megmondja mikor mehetsz be. Előtte érdemes kívülről körbejárni az épületet és kitalálni melyik is lehet az eleje (mindenki az oldalával fotózkodik). Belül nézzük meg a fényjátékot az óriási ablakoknál. Sokan felmennek a toronyba a borsos ár ellenére is, de nem ajánlanám kifejezetten, mert máshol sokkal szebb kilátás nyílik Barcelonára, ráadásul ez a része még nincsen teljesen kész az épületnek.
  5. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau: Szintén egy olyan hely, ahol kevés turista akad. Ugyan itt nem Gaudí épületről van szó, mégis azt kell mondjam, hogy ez a komplexum az ő zsenialitásával vetekszik. Ez egy igazi kórház volt a 20. század elején, ahol fertőző betegeket szállásoltak el. Olyan akár egy hihetetlenül szép lakópark. A tervező: Lluís Domenech i Montaner hitt abban, hogy a szépségnek és a fénynek gyógyító hatása van. Zöld kertje, kellemes belső terei és színes külső borítása kihagyhatatlan látványossággá teszi Barcelona szívében. (A fotón ez látható.)
  6. Park Güell: Az eredetileg lakóparknak készült Gaudí alkotást manapság óriási turistatömeg látogatja. Annyira sokan, hogy a régen ingyenes közpark egy része (a legszebb) fizetőssé vált. Ezzel azt érték el, hogy a nem-fizetős részen alig-alig járkál valaki és sajnos elhanyagoltabb is. A középső rész persze látványban elnyomja a többit. Innen remek kilátás nyílik a tengerpartra, és részletekben gazdag épületek találhatóak meg itt. A jegyvásárlási rendszer ugyanaz, mint a Sagrada-nal.
  7. Tibidabo: Kisgyerekekkel érdemes ide eljönni, Barcelona hegyére. Pompás vidámpark várja itt a turistákat, de legfőképp a helyieket. Spanyolország legrégebbi vidámparkja, persze ez nem jelenti azt, hogy régies. Nagyon jól ki tudták használni a hegyoldal adta körülményeket. Főleg arra mennek rá egyes attrakciókkal, hogy minél jobban, érdekesebben láss rá Barcelonára, madártávlatból. Nem egybelépős hely, mint Disneyland, hanem egyesével kell jegyet venni a különböző dolgokra, ami azért jó ebben az esetben, mert kipróbálás szinten is el lehet ide jönni, anélkül, hogy sok pénzt dobnánk ki. A kilátás innen a legjobb a városra, ez tuti. A legmagasabb ponton található a Temple del Sagrat Cor, ami nagyon szépen fehérlik a csúcson.
  8. Museu Nacional: Óriásként telepszik a domboldalra Barcelona déli részén a Museu Nacional. Aminek ikonikus épülete felejthetetlen képet ad a Placa d’Espanya-ról. Többféle korszak műveit tekinthetjük meg itt. A spanyol festők legjobb művei vannak kiállítva. Ugyan én nem vagyok oda ezekért a művekért érdemes benézni, valamint megnézni, hogy milyen időszaki kiállítás van soron. Mi azért keveredtünk ide, mert megakartam csodálni az épületet. Aztán megláttam, hogy Dalí művei most a jelenlegi időszaki és muszáj volt bemennünk. Csodálatos az épület és a kilátás, megéri csak ezért is elmenni és megnézni.
  9. Fundació Joan Miró: Eldugva, turistáktól messze található egy letisztult épület, ami őrült, szürrealista Miró műveket rejt. 200 festmény, 180 szobor és több más is Miró elméjéből. Felüdülés idejönni. Ha elegünk van a tömegnyomorból, itt békés helyre lelhetünk. Megismerjük a barcelonai művész leghíresebb műveit és közben a történelemről is sokat tudhatunk meg, persze ha vesszük a fáradságot és nem csak végig futunk a kiállítótermeken. A fás Montjuic dombon található és ezért a tetőteraszáról csodás kilátás nyílik Barcelona központjára.
  10. A part: A tengerparthoz hosszú sétálóút vezet, ahol rengeteg árus próbálja elpasszolni portékáját. Csak az a helyzet, hogy majdnem mindenki ugyanazt árulja. Hamismárkás holmikat. Szerintem nagyon nem stílusos, ha valaki ilyen dolgokat vesz nyaralása során, csak hogy otthon mutogassa, hogy milyen jómódú, hogy még erre is van pénze. Szerintem nagyon látszik valamin, ha nem minőségi, ráadásul, ha valaki nem teheti meg, hogy eredetit vegyen, azt az ismerősei is tudják, tehát egyből ’lebukik’ úgymond. Ezért nem buzdítanék senkit arra, hogy ezt tegye. Viszont remek churros-t áruló helyek mellett haladhatunk el, amit érdemes megkóstolni, a legjobb, amit Spanyolországban ettem. A part rész tömött, nyáron, alig lehet mozdulni és nagyon hideg a víz, de szépen kialakították és van egy hangulata az egésznek.