Barcelona – 10 tipp

  1. Ne nyáron menj: Nyáron Barcelona egy populáris desztináció, de vajon érdemes e tényleg ekkor menni? Mivel Barcelona a parton fekszik, remek szél jön napközben a tenger felől, ami még a 30+ fokot is kellemessé tudja tenni. Szóval az időjárás nem lehet kifogás a nyáron. Barcelonába az utóbbi pár évben egyre többen és többen utaznak a nyári időszakban, a turisták száma annyira megnőtt, hogy a Rambla-n át kell verekedned magad a partig, szó szerint. Olyan tömeg tud összegyűlni egyes attrakcióknál, hogy elmegy a kedved az egész turistáskodástól. Talán ezért alakult ki a helyiekben egyfajta utálat a külföldiekkel szemben.

    40066355_547857422338846_1547003931043823616_n.jpg

  2. Tervezz: Rengeteg fajta látványosság van Barcelonában. Múzeumok, időszaki kiállítások, Gaudí művei, tengerpart, vidámpark, közparkok. Ráadásul a városban szétszórtan található meg minden, vannak távolságok. Érdemes városrészenként gondolkodni, beszerezni egy útikönyvet (mi a National Geographic könyveit használjuk minden alkalommal) és az egy halomban lévő dolgokat egy napra osztani. Sajnos én elkövettem azt a hibát, hogy az elfelejtkeztem arról, hogy a múzeumok hétfőnként zárva vannak és ezért nagyon sok metró jegyet elhasználtunk már az első nap. Szóval, hogy ne fuss fölösleges köröket, gondold végig a programot előre, így pénzt is spórolhatsz.
  3. Használd a metrót: Barcelona metróhálózata remekül ki van építve (talán a londoni pipálja csak le). Érdemes egy nagy metróállomás közelében szállást nézni, mert rengeteget fogod használni a metrót, még akkor is, ha rongyosra akarod járni a lábad. Vannak távolságok, amiket lábbal nem lehet megjárni, még akkor sem, ha logikusan állítod össze a programot. Mi a Placa de Catalunya mellett szálltunk meg és ez nagyon jól jött, mikor késésben voltunk például a vonatállomáshoz. Itt rengeteg metróvonal összefut és talán ez a legfrekventáltabb tömegközlekedési megálló. A reptéri transzfer is itt rak le. A Park Güellt mondanám az egyetlen attrakciónak, amihez nem a legmegfelelőbb metróval menni. Oda egyszerűbb busszal, főleg ha időt akarunk spórolni. A busz a park bejáratánál rak le, a metró sok utcával arrébb.
  4. Kerüld el a sorokat: A már említett tömeg általában óriási sorokban áll, amit nem kellemes végig várni. Ha irtózol pazarolni az értékes időt, vedd meg online a jegyeket. Ez persze szinte csak a Gaudí művekre érvényes. Mi mikor a Sagrada Família-hoz értünk reggel, nyitás előtt, pórul jártunk. A biztonsági őr közölte, hogy aznapra már nincsen jegy és amúgy is: vegyük online. Ekkor egy kisebb pánik fogott el, de szerencsére sikerült online még aznapra jegyet szerezni. Tanulság: A Sagrada-hoz érdemes több nappal előre jegyet venni. Lista arról, hogy hova érdemes (kötelező?) jegyet venni online: Sagrada Família, Museu Picasso, Casa Batlló, Casa Mila, Park Güell. A többi helyen vagy egyáltalán nincsen sor, vagy csak egy maximum 5 perces sor van előtted.
  5. Kóstold meg a helyi ízeket: Még ha nem vagy a spanyol konyha hívője (mint én), akkor is érdemes egy-két specialitást kipróbálni az érzés kedvéért. Ilyen étel a: tapas, paella, churros (kedvencem), patatas bravas, katalán krém, tortilla (más, mint a mexikóiaknál), gazpacho. Mindig az a tippem a nagyvárosokhoz, hogy egy kicsit sétálj el a látványosságtól és máris jobb, autentikusabb éttermeket lelsz. De az a helyzet, hogy ezt az íratlan szabályt Barcelonában nem véltem felfedezni. A Placa Reialon rengeteg remek étterem található (nem drága) és a tér kinézete is megér egy misét. Valamint kihagyhatatlan látványosság és étterem a Els Quatre Gats bar (négy macska), ahova Picasso-ék is szívesen jártak, és ahol remek patatas bravas-t lehet falatozni, igaz, itt kicsit mélyebbre kell nyúlnod a zsebedben.
  6. Vízről előre gondolj: A melegben főleg, sokat kell inni vizet. Főleg ha félnapokat, napot töltesz nagyobb pihenő nélkül, gondolj rá, hogy mennyi vízre lesz szükséges, és ha elfogy lesz e olyan hely ahol betudsz tárazni. Megoldás lehet erre egy nagy, literes rozsdamentes acél üveg, ami hidegen is tartja az innivalódat, és amit reggel elég feltölteni és kitart egy jó darabig. Barcelonával az a helyzet, hogy nincs sok bolt, volt, hogy rengeteg utcán keresztül nem találtunk boltot és majd’ szomjan haltunk. Ekkor jönnek képbe azok az emberkék, akik a látványosságoknál hideg, lehűtött pár decis palackokat árulnak 2 euróért. 2… Kínjában az ember kidobhat vízre több 10 eurót egy kirándulás során. Ezért érdemes előre gondolkodnod és akár cipelni a nehéz vizes üvegeket, vagy venni mindig, ha nagyritkán látsz egy boltot.
  7. Tarts te is sziesztát: A szieszta lényege, hogy a nagy meleget elkerülve, a délutáni forró órákat pihenéssel töltsd. Sokan mondják, hogy ebben az idősávban a boltok, éttermek nincsenek nyitva, mert a dolgozók is tartanak sziesztát. Mi ezt egyáltalán nem tapasztaltuk, de mégis érdemes átvenni ezt a szokást ott tartózkodásunkkor. Nem hiába találták ki a sziesztát, ha nem tartod meg, a nap végére, olyan 5-6 körül elfogysz. Egyszerűen nem lesz több energiád, a Nap kiszívja. Ha meg akarod ’tapasztalni’ a várost, akkor helyiként kell működnöd. Hiszen este is van élet, főleg Barcelonában. Ne hagyd ki!
  8. Ne hagyd ki a múzeumokat: Értem én, sok mindenki nem ezért megy Barcelonába. Sokan bulizni mennek, sokan a tengerpart miatt, stb.… De Barcelona helyet ad remek múzeumoknak is, hiszen itt élt Picasso, Miró, és Dalí is életük egy részében. Nem hiába csábítja a tömegeket a Museu Picasso, ahol több korszakát is megtekintheted Pablo Picasso-nak, például a kékkorszakát. Az időszaki kiállítás is benne van az árban, ahol egy bizonyos témában gyűjtenek össze több képet, különböző múzeumokból. Mikor mi voltunk étel, étkezés témában tekinthettük meg nagyszerű műveit. A Museu Nacionalban különböző kollekciókat tekinthetsz, itt is érdemes jegyet váltanod az időszaki kiállításra, ami jelenleg Salvador Dalí köré fonódik. Kellemes meglepetés volt a Fundació Joan Miró is, ami Miró szobrait, festményeit és installációit rejti, és ahova – ahhoz képest (mármint Barcelonához) – nagyon kevesen járnak. Talán pont ezért volt felüdülés az ottani lét, hiszen nem csak remek műveket láthattunk, de még el is ’menekülhettünk’ a turista tömeg elől.
  9. Tibidabo vidámparkját muszáj meglátogatni gyerekekkel: Tibidabo hegyén Spanyolország legrégebbi vidámparkja található, ami nem jelenti azt, hogy béna. Mivel a hegyoldalon és csúcsán található, ezért remekül ki tudták használni a kilátást. Főleg helyiek töltik meg a parkot, ami több részből áll. Külön jegyet kell váltani a különböző attrakciókra, ami azért jó, mert így ha csak pár órát is tervezel ott tölteni, nem érzed magad rosszul, ha ott hagyod, és a pénzedet sem dobod ki feleslegesen. Főleg kisgyerekeknek való játékok találhatóak meg (óriáskerék, sergő-forgó (nem tudom a rendes nevét, mi így hívjuk), körhinta, nem olyan vészes hullámvasút, stb. Ha gyerekekkel mész érdemes elgondolkozni ezen a programon. Itt található a park oldala angolul: https://www.tibidabo.cat/en .
  10. Ismerkedj helyiekkel: Azon kívül, hogy sok helyi nem szereti a turistákat, akik a vendéglátó iparban dolgoznak - és esetleg még angolul is tudnak – nagyon rendesek. És ezt azért emelem ki, mert most voltam Szlovéniában és tudnak utálatosak is lenni a helyiek. Itt bárhol jártunk étteremben, piacon, attrakcióknál, boltban mindenhol nagyon kedvesen bántak velünk. Érdekes velük beszélgetést folytatni (igaz, az angol kiejtésük nem a legtökéletesebb). Például nagyszerű beszélgetési téma lehet a kultúrájuk, történelmük. Miért katalán a katalán? Miért nem spanyol? Miért akarnak elszakadni? Ez egy olyan tudást ad, amivel sokkal tudatosabban fogadjuk be a Barcelonában látottakat. Például a zászló háborút az erkélyeken.