10 dolog, amit a ’Harry Potter és az azkabani fogoly’ adaptációból kihagytak

  1. Harry nyara: Harry a nyarát mindig Dursley-éknél tölti, nem telik el úgy nyár, hogy kicsit ne szenvedne a gonosz muglirokonai miatt. Ezúttal Ron megpróbálja felhívni a barátját telefonon… Ron persze életében nem használt még telefont és kiabálva próbálja megértetni Vernon bácsival, hogy Harry-vel szeretne beszélni. Vernon elküldi melegebb éghajlatra.

 - RON – WEASLEY! – Ron úgy üvöltött, mintha ő és Vernon bácsi egy futballpálya két végében állnának. – HARYY – EGYIK – BARÁTJA – VAGYOK – AZ – AZ ISKOLÁBÓL!

Miután Marge néni pórul jár, Harry megszökik a Privet Drive-ról (ahol egyébként, minden este bemutatják Sirius Black-et a mugli TV-ben, mint szökött gyilkost) és az Abszol útra megy, ahol Cornelius Caramel, a mágiaügyi miniszter vár rá. Harry-nek kivesz egy szobát a Foltozott Üstben a nyár utolsó három hetére. Így Harry végre rengeteg időt tölthet el a varázsló világban, a Roxforton kívül. Ahol minden nap megnézhet egy Tűzvillámot a Kviddics a javából szaküzletben és ahol a Florean Fortescue Fagylaltszalonban írhatja a házijait.

38909266_294223708011606_6746272730041024512_n.jpg

  1. Sybill Trelawney jóslatai: Levander nyuszija meghal, ahogy Trelawney megjósolta, Neville csészéket tör, ahogy Trelawney megjósolta, Harry és a Grim, azaz Sirius, mint kutya, ahogy Trelawney megjósolta, Hermione otthagyja a jóslástant, ahogy Trelawney megjósolta. Igaz én McGalagony oldalán vagyok és én sem hinnék a jóslástanban, de beláthatjuk Trelawney-nek jó pár jóslata beteljesült. Vegyük a kedvencemet: Karácsonykor olyan kevesen maradnak a Roxfortban, hogy minden ház és a tanárok egy asztalnál ülnek. Már leül mindenki, mikor Trelawney megérkezik, mert azt látja a kristálygömbben, hogy végre csatlakozik a karácsonyi vacsorához. Dumbledore feláll, hogy az asztalhoz invitálja a tanárnőt. Ekkor Trelawney megszólal, hogy de hát éppen tizenketten ülnek az asztalnál, és ha ő leül tizenhárman lesznek, ami azt jelenti, hogy aki feláll először, az fog meghalni legelőször a társaságból. Ám senki sem tudja ekkor, hogy már eleve tizenhárman ültek az asztalnál, hiszen Rowling volt olyan kedves és leírta, hogy Makesz, azaz Pettigrew Ron zsebében van. Tehát mikor Dumbledore felállt Trelawney érkezésére eldőlt, hogy ő fog meghalni leghamarabb… És ugye ki hal meg leghamarabb a társaságból, nevezetesen a hatodik részben? Albus Dumbledore. Csak ér valamit ez a jóslástan…
  2. Kviddics: Habár a filmben láthatunk egy kviddics meccset, ennél sokkal nagyobb szerepet kap ez a könyvben. Először is, a film nem említi, hogy mikor a Hugrabug ellen játszik a Griffendél a nagy viharban, a Hugrabug fogója nem más, mint Cedric Diggory. Mikor ezt a griffendélesek megtudják a fogó lányok kérdezgetik:

- Ő az a magas, jóképű srác, igaz? – kérdezte Angelina.

- Erős és szófukar – tette hozzá Katie, amire aztán megint vihogni kezdtek.

Az is kimaradt, hogy mivel Harry-t féltik, mert azt hiszik Sirius megakarja ölni, ezért a kviddics edzésekre Madam Hooch is jár, hogy ellenőrizze, minden rendben van. A Griffendél vs. Hollóhát is kimaradt, mikor Harry először találkozik Cho Changel, aki a Hollóhát fogója és megvan említve, hogy Harry már ilyenkor gyönyörűnek találja Cho-t. Malfoy és csatlósai pedig dementoroknak öltözve próbálják szabotálni Harry teljesítményét. De Harry addigra már megtanulja Patrónus-t, így pórul járnak, sőt McGalagonytól is kapnak... Azt meg főleg hiányoltam, hogy kihagyták a Kviddics Kupát, amit végre a Griffendél nyer meg, Oliver Wood utolsó Roxfortos évében.

  1. Tűzvillám: Igaz a film utolsó jelenete a seprűről szól, de a könyvben Harry karácsonyra kapja azt, nem évvégén. Hiszen mivel játszana a többi kviddics meccsen? Mikor megkapja, fogalmuk sincs ki küldhette. Így Hermione Sirius Black-re, a gyilkosra gyanakodva beköpi a seprűt McGalagyonynak, aki abban a pillanatban elveszi Harry-től arra hivatkozva, hogy lehet megátkozták, és meg kell vizsgálni, ami több hétig is eltarthat. Ekkor Harry és Ron nagyon megharagszik Hermione-ra, és nem beszélnek vele nagyon sokáig… Persze Harry visszakapja a következő meccsre a Tűzvillámot, mert McGalagony is a szívén viseli a Kviddics Kupa sorsát. A seprű mivoltáról az utolsó fejezetben kapunk információt, mikor Sirius levelét olvassák, és amiből kiderül ő küldte a nagyon drága Tűzvillámot, Harry eddigi szülinapi ajándékait bepótolva.

 - Tessék! – harsogta diadalmasan Hermione. – Megmondtam, hogy ő küldte!

Sirius, mivel Ron miatta veszítette el (részben) az állatkáját, ezért azt a baglyot, akivel küldte a levelet, azt Ronnak ajándékozza. Ami szintén egy fontos részlet.

  1. Sirius Ron ágya felett: Igen, Sirius elűzi a Kövér Dámát a helyéről, de ennél sokkal több dolog történt. Nem csak egyszer próbálkozott Sirius a Roxfortban. A Dámás eset után megszigorították a Roxfort védelmét és trollok járnak-kelnek a folyosókon. A Dáma helyére pedig Sir Cadogan kerül, egy pónis lovag, aki kicsit buzgó és minden nap legalább négyszer változtat jelszavat. Neville-nek, akinek gondja van a memóriájával, muszáj leírnia a jelszavakat, mert különben mindig elfelejtené. Ám elhagyja a lapot, így Sirius betud jutni a Griffendél tornyába. Ron arra ébred, hogy az ágyánál Sirius Black áll, késsel…
  2. Honnan tud Sirius Makeszról: A filmből nagy hiba volt, hogy kihagyták, mert sok emberben felmerül: Sirius honnan tudta hol van Makesz mikor az Azkabanban volt? Sirius-t meglátogatja Caramel a szökése előtti napon, amikor Caramel kezében az aznapi Próféta van, amiben a Weasley család látható Egyiptomban, hiszen pénzt nyertek. Az is levan írva az újságban, hogy a család nagy része még a Roxfortba jár. Sirius Ron vállán meglátja Makeszt és végre lesz egy célja, amiért elkell hagynia az Azkabant. Kutya formájában kicselezi a dementorokat és Féregfark után, a Roxforthoz megy.
  3. Lupin és Harry kapcsolata: Igaz két jelenet erejéig megismerhetjük Lupin és Harry baráti kapcsolatát a filmben (mikor a hídon beszélgetnek, mikor a Patrónust gyakorolják), de ennél sokkal többször találkoznak a könyvben. Több héten keresztül gyakorolják a Patrónust. Valamint van egy rész mikor Harry-t teára invitálja Lupin. Ekkor Piton hoz egy rejtélyes bájitalt Lupinnak, amit meg kell innia… Harry persze méregre gyanakszik, de később kiderül Piton csak segít Lupinnak, hogy könnyebben átvészelje a teliholdat.
  4. Harry Roxmorts látogatásai: A filmben Harry egyszer meglátogatja Roxmortsot, a Tekergők Térképe segítségével. A könyvben ezután ezt még egyszer megkísérli. Ekkor dobálja meg Malfoy-ékat sárral. Crak gáncsolásánál viszont, a láthatatlanná tévő köpenye lecsúszik a fejéről és Malfoy meglátja. Azonnal rohan Pitonhoz és Harry-nek sietnie kell vissza a kastélyhoz, hogy ne tudják meg, tilosban járt.

 - Vajon mit keresett a fejed Roxmortsban, Potter? – vágott a szavába Piton. – A fejednek tilos Roxmortsban tartózkodnia. Egyetlen testrészednek sem szabad lemennie a faluba.

  1. Vizsgák: Mint minden filmből, ebből is kimaradtak a vizsgák (na jó, a második évben amúgy is elmaradtak a vizsgák). Harry mindenből átmegy, de majdnem megbukik bájitaltanból, és úgy gondolja csak Dumbledore hatása miatt sikerül neki. Trelawney, a jóslástan vizsgán mondja el az igazi jóslatát. Lupin egy egész 'sötétvarázslatos' pályát állít fel nekik, ahol megtudhatjuk Hermione mumusát: McGalagony, aki azt mondja mindenből megbukott…
  2. A Tekergők: A Tekergők Térképét Holdsáp, Féregfark, Tapmancs és Ágas reprezentálják. Holdsáp Lupin, hiszen egy vérfarkas és az élete meghatározó része a Hold. Féregfark Peter Pettigrew, aki patkánnyá tud változni. Tapmancs Sirius, aki egy nagy kutyává tud változni. Ágas pedig Harry apja, James Potter, aki szarvassá tud átváltozni. Sajnos a filmből teljesen kihagyták a Tekergők sztoriját. Lupin gyerekkora óta vérfarkas, mégis Dumbledore olyan kedves, hogy elfogadja, mint diákot és Lupin járhat iskolába. Ekkor ültetik a fúriafüzet az alagúttal és a Szellemszállást, hogy Lupin odavonuljon, mikor átváltozik. A falubeliek rettentő hangokat hallanak havonta a Szellemszállás felől, így elterjed a hír, hogy szellemek szállják (amit Dumbledore is elkezd híresztelni) és az emberek félnek odamenni. Lupin barátai, Peter, Sirius és James rájönnek, hogy vérfarkas és segíteni akarnak. Megtanulnak átváltozni és animágusok lesznek. Így születnek a Tekergők.