Róma – 10 látványosság, amit muszáj megnézni

  1. Galleria Nazionale d’Arte Moderna: Ez a múzeum a legtöbb útikönyvben meg sincs említve. Miért? Fogalmam sincs, mert a legjobb múzeumról van szó Rómában. Nagyon kevés turista jár ide, így kellemesen ellehet lézengni az épületben (a többi múzeumra ez egyáltalán nem jellemző). Minden szobának van egy témája, mint a: háború, eltűnt kultúrák. Nagyon felfrissítő ebben a környezetben tölteni az időt, hiszen máshol főleg az ókoron van a hangsúly, míg itt inkább a modern művészeten (ahogy a neve is sejteti). Találhatunk itt Jackson Pollock, Vincent van Gogh, Claude Monet, Gustav Klimt és Alberto Burri műveket is.

    img_3494.JPG

  2. Musei Vaticani: Itt, lehetetlen mindent megnézni, annyi kincset rejt. Pont ezért, mielőtt megyünk elengedhetetlen utána nézni, hogy számunkra mit érdemes megnézni, és az hol található a múzeum útvesztőjében. Ajánlanám a Helical lépcsőt a múzeum boltja mellett, a Cortile della Pigna kertet, ami gyönyörű. Ezek a múzeum legelején találhatóak meg, viszont onnantól kezdve két felé ágazik az út, két parallel épületben, ahol nem lehet átjárkálgatni egyikből a másikba. Tehát nagyon fontos melyik utat választjuk. Szinte mindenki azt választja, ami Raffaello szobájához vezet, melynek a keleti falán Az athéni iskola található. (Ebben az épületben rengeteg szoba található még ezenkívül, például a térképek galériája és több szoba is óriás tapétákkal tele.) Raffaello szobája után már nem sok választ el (Salvador Dalí több műve is) a Sixtus-kápolnától. Onnan pedig még visszalehet menni a múzeumba vagy tovább a Szent Péter-bazilikába.
  3. Musei Capitolini: A Piazza del Campidoglio-n két épület néz egymásra, mind a kettő a múzeumhoz tartozik. Ha jegyet veszünk az érvényes az egész területre. Itt található a capitoliumi farkas, az anyafarkas Romulusszal és Rémusszal. Az eredeti Marcus Aurelius lovas szobra, aminek a másolata a tér közepén található meg. Constantinus óriás szobrának a maradványai. A capitoliumi Vénusz. Jupiter temploma. És pár Caravaggio mestermű. A múzeum nem túl nagy, de sok időt ellehet tölteni bent, például a Forum Romanumot csodálva az ablakból. Ajánlanám a kávézóját, az épület tetején, ami egyedivé teszi, hiszen ez az egyetlen múzeum Rómában, ahol nyugodtan lelehet ülni egy szép helyen meginni egy finom kávét. Ezt azért tudom, mert az összes múzeumban szerettünk volna tartani egy kávészünetet, de egyszerűen nem tudtunk.
  4. Galleria Borghese: Ahogy egy régebbi bejegyzésben is leírtam: nem szükséges előre jegyet venni. Csak reggel kell érkezni és senki sem lesz a sorban. Itt találhatóak Gian Lorenzo Bernini legjobb munkái, mint a Plutó és Proserpina, Apollo és Daphne, Dávid és még sok más. Két emelete van egy jó pár szobával, nem olyan sok szoborral, de ezek a szobrok a legjobbak a szobrásztól.
  5. Museo Nazionale Romano: Ehhez a múzeumhoz négy látványosság is tartozik. Mi a Palazzo Massimo-t néztük meg és Diocletianus termáit. De elmehettünk volna a Palazzo Altemps-be (a Piazza Navona-tól nem messze) vagy a Crypta Balbihoz (a Largo Argentina-nál). A Palazzo Massimo-ban rengeteg minden található. A múzeum elején láthatjuk Augustus-t, mint Pontifex Maximus-t, és a pihenő bokszoló szobrot. Valamint, sok római másolatot láthatunk görög szobrokról: Diszkoszvető, Alvó Hermafrodita (ami a Borghese Galériában is megtalálható). Az első emeleten belekóstolhatunk, hogy milyen lehetett egy ókori római villában élni. Láthatjuk milyen hogyan díszítették a falaikat, hiszen ablakok nem nagyon voltak kifelé, így állatokkal, növényekkel, gyümölcsökkel színesítették. Diocletianus termáinál található egy nagy kert tele óriási állatfejekkel és a fürdő. Először azt hittem nagy ez a terma, addig, amíg…
  6. Terme di Caracalla:… nem láttam meg ezt. Itt láthatjuk, hogy a rómaiak sokkal jobb helyen fürödtek, mint mi a 21- században. Végig lehet követni a fürdési szokás fázisait az apodyteriumtól (öltöző) az úszómedencékig, ahol olimpiai nagyságú szabadtéri medencék találhatók. Minden szobában információkkal bombáznak a régi fürdési szokásokról. Ne felejtsük otthon a fürdőruhát! Csak viccelek… Nagyon féltékeny lettem az ókori Rómára, remek fürdőik voltak. Ha valaki tud olyan termáról, amit rómairól mintáztak, írja le az elérhetőségét kommentbe.
  7. Colosseo-Foro Romano-Palatino: Nem hiszem, hogy ezt meg kéne magyaráznom miért került fel a listára. Az fontos, hogy a sorban állást kerüljük azzal, hogy a Palatinusnál vesszük meg a jegyet, ahonnan egyébként rendkívüli kilátás nyúlik a Forum Romanumra. Mielőtt ’beszabadulnánk’ tájékozódjunk arról, mik találhatóak meg ezen az egész nagy területen, és mit érdemes figyelemmel megnézni. Ha információ nélkül járkálunk, akkor csak ókori dolgokat látunk, de nem értjük a mögöttes jelentésüket. Például nagyon sokak figyelmét elkerüli Julius Caesar sírja, mert könnyű elmenni mellette. Valamint érdekes lehet még a Vesta-szüzek háza, amiről sok történetet lehet olvasni az interneten (a TED-Ed videók között is szól egy erről). A Colosseum látogatását pedig záróra körül ajánlanám, mert akkor kevesebben vannak.
  8. Pantheon: Egy impozáns épület, óriási tartóoszlopokkal, amit csak négy ember tud körülölelni (próbáljuk csak ki). Belül megtekinthetjük a kupolát, mely 43.3 m a talapzatától. Egy igazi lyuk van a tetején, ami átengedi a fényt, levegőt, és az esőt. Raffaello sírja itt található meg, plusz II. Vittorio Emanuele, az első olasz király sírja is, kinek egy óriási, fehér emlékműt építettek a Piazza Venezia-ra (nehéz nem észre venni, olyan nagy).
  9. Szent Péter-bazilika: És ha már nagy épületekről beszélünk… 222 m széles, 138 m magas a vatikáni bazilika. A fáma szerint Szent Pétert itt feszítették keresztre és itt temették el. Az épületen belül jobbra a bejárattól, megtekinthetjük Michelangelo Piétáját, amit most már egy üveg véd a látogatótól, miután egy magyar férfi, Tóth László megrongálta a szobrot. Érdemes még megnézni a kupolát, megmászni a rengeteg lépcsőt, és befogadni egész Róma látványát a tetejéről.
  10. Fontana di Trevi: Főszerepben: az óceán, azaz Neptunusz, akit fontos, hogy ismerjünk, ha megakarjuk érteni a koncepciót. Ez víz (szökőkút) vízzel (Neptunusz) reprezentálva. Wow… Bernini remekműve. Nézzük napfényben, valamint este mikor sokkal kevesebben vannak, és láthatjuk káprázatosan kivilágítva. Ne feledjünk pénzérmét dobni bele, ha visszaszeretnénk jönni életünk során Rómába. Hogyan kell beledobni? A babona szerint: Álljunk háttal a kútnak, használjuk a jobb kezünket a dobáshoz, és dobjuk át a bal vállunkon. Ha ez sikerült, találkozunk Rómában!