Top 10 – Disney animációs film

TOY STORY (1995, 1999, 2010): Ki ne szeretne sztorikat hallani a játékainkról? Ezek az animációs filmek (már három részes és a negyediket éppen csinálják) minden korosztálynak szólnak. Andy játékai vannak fókuszban minden részben és a történetük elég egyszerű, de a karakterek… Woody (Tom Hanks) egy szerethető, néha zsémbes cowboy, aki először utálja Buzz Lightyeart (Tim Allen), az ’igazi’ űrhőst. Ők ketten a főszereplők a három filmen keresztül, de ne feledjük a többi karaktert sem, akik olyan poénokat ejtenek, amiket gyerekként nem értettünk, és fel kellett nőni hozzá, hogy megértsük. Mikor kicsi voltam, egyáltalán nem értettem Krumplifej uraság vicceit, mint ezt: „Hé, Guba! Figyelj! Picasso vagyok!” Ezért szeretem mostanság újranézni őket, mert régebben lemaradtam ezekről a ’felnőtt tartalmakról’. Tiszta üzenete van: a barátság a legfontosabb dolog, még a játékok életében is. Végül, mint több Disney filmnek is, a zenéjét Randy Newman írta, a felejthetetlen You Got a Friend in Me (Vár rád egy jó barát – magyarul) dallal együtt.

img_1618.JPG

SZÖRNY RT. (2001,2013): Egy szörnyekkel teli világról szól. Egy párhuzamos világ, de áttudnak jönni a mi világunkba. A Szörny Rt. célja az, hogy energiát termeljenek az emberi gyerekek rémisztéséből. Félelmetes szörnyeket dolgoztat, akik egy ajtón keresztül jutnak be a gyerek szobájába, alváskor. A sikítással nyert energiával tudják fent tartani városaikat. A legpopulárisabb szörny Sully (John Goodman), aki tehetsége miatt, a legtöbb energiát gyűjti. Mike (Billy Crystal) az asszisztense, aki a legjobb barátja is egyben. A történet akkor bonyolódik, mikor egy ember kislány átjut a szörny világba és azt hiszik, hogy fertőző. Csináltak egy 'pre' (múltban játszódó) filmet is, a Szörny Egyetemet, amiben megtudhatjuk, hogyan ismerte meg egymást a két barát, utálta egymást, és szerette egymást. Egy másik rettentő szép film a barátságról.

AGYMANÓK (2015): Pixar remekmű. Egy kislány, Riley érzelmeiről szól: Derűről, Bánatról, Haragról, Undorról, Majréról. Minden remekül megy, amíg Riley és a családja el nem költöznek a nagyvárosba. Nem csak egy kislány történetét kapjuk, hanem az érzelmei kalandjait is. Ahogy próbálják megmenteni Riley-t egy nagy hibától. A véleményem szerint ez az animáció nem kifejezetten gyerekeknek készült, hanem felnőtteknek, hiszen az érzelmek nagyon komplikáltak tudnak lenni, és végül is, ez egy oktatófilm arról, mik történnek az agyunkban. Egy francia mesére emlékeztet: Egyszer volt, hol nem volt… az élet, ami bemutatja, hogyan működik az emberi test, rajzolt karakterekkel. Fontos üzenete van: nem működünk úgy, ha kizárunk egy érzelmet. Nem lehetünk mindig derűsek minden pillanatban, szükségünk van bánatra is, hogy teljes életet éljünk, érzelmileg egészségesen. Ne félj kimutatni érzelmeidet!

MULAN (1998): Három Pixar film után ideje, hogy megemlítsünk pár eredeti Disney filmet is. Mulan egyértelműen a kedvencem. Miért? Mikor kicsi voltam, utáltam a Disney hercegnőket. Imádtam Leiát a Star Warsból - amit ma már a Disney produkciókhoz sorolunk -, de más női karakterrel nem tudtam azonosulni. Aztán kitalálták Mulant, egy erős, független nőt, aki nem fél harcolni a saját ideáiért. Mulan messze a legbátrabb hercegnő, az összes közül. Kislányként megtanított, hogy nem kell annak megfelelnem, amit más elvár tőlem, ha nem egyezik személyiségemmel. Nem muszáj rózsaszínben járnom, főznöm, vagy házimunkát csinálnom, csak azért mert lány vagyok. Nem kell megfelelnem a női sztereotípiának. Az a fontos, hogy magamat adjam, bármi történjék. Férfi és Nő egyenlő. Az egyik legfontosabb üzenet, főleg, hogy ezt megtanuljuk már kisgyermekkorban.

PÁN PÉTER (1953): Ki ne ismerné Pán Pétert? Azt a Pán Pétert, aki repül, aki megtanít repülni és, aki egy gyerek. Örökre. Mikor először láttam furcsálltam a történetet. Olyan 6-7 éves lehettem és azt gondoltam, hát én nem akarnék gyerek lenni örökre. Felnőtt akarok lenni, hogy végre azt csináljam, amit csak akarok. Sokáig fent lenni, csokit enni ebédre, venni egy nagy házat egy fán. Olyan 13 évesen kezdtem kapizsgálni az értelmét. Gyereknek lenni a legjobb dolog a világon. Nagyon sok gyerek nem tud gyereknek lenni, mert egy olyan területen él, ahol dolgoznia kell már nagyon hamar, vagy olyan dolgokat kell megtapasztalni, amit egy felnőtt embernek sem lenne szabad. Mi, Magyarországon, olyan előnnyel indulhatunk, hogy megtapasztalhatjuk az igazi gyermekkort. Pán Péter megtanít minket arra, hogyan becsüljük gyermek énünket, és, hogyan törődjünk vele. Még mindig szeretek Disneylandbe járni, Lego-val játszani, és még mindig szeretek Disney animációs filmeket nézni. Azoknak, akik félnek ’gyerekesen’ viselkedni, ez a film kötelező. Minden lehetséges, ha önmagad vagy.

MICIMACKÓ (1977, és még sok más): Annyira cuki, hogy nem lehet igaz. Az összes film Micimackó és barátai kalandjairól szól. Minden történetnek meg van a maga tanulsága, de a karakterek izgalmasabbak. Nagyon színes egyéniségek, minden kisgyerek kiválaszthatja ki a kedvenc karaktere. Micimackó? Szerethető, butácska, lassú, mézimádó taoista medve. Malacka? Félős, ’legjobbarát’, gyenge, kicsi malac. Tigris? Energiabomba, őrült, derűs tigris (kedvencem). Nyuszi? Szigorú, vegetáriánus, pesszimista, mérgelődő nyúl. Füles? Depressziós, lassú, szerencsétlen, nyomorult szamár. És még sorolhatnánk a többi szereplőt, olyan sok mindenki megfordul a történetben. Olyan jó látni, hogy annak ellenére, hogy mindenki különbözik együtt élnek, barátságban, boldogan. Megtanít, hogyan fogadjuk el egymást, és hogy ne ítélkezzünk más fölött.

TARZAN (1999): Először is a zenéje… Phil Collins, ennél jobban nem találhatták volna fején a szöget. Azt merem mondani, ennek a Disney filmnek van a legjobb zenéje. Mindig jó érzés látni ember és állat szimbiózisát/kapcsolatát. Hogy ez mennyire természetes. Ez a film a természet (állatok, növények) fontosságáról szól és arról, hogy az ember milyen kegyetlen tud lenni, mikor arról van szó, hogy neki mi a jó, kényelmes. Az üzenete: Tiszteld a körülötted élő természetet és ne használd ki. Tarzan a gorillákkal nőtt fel és ő reprezentálja az igazi, tiszta embert, aki nem pusztítja el, ami az útjában áll, csak hogy hatalmat szerezzen. Aki együtt él a környezetével és élvezi ezt. Megmutatja a TV előtt üllő kisfiúknak, hogy nem kell uralkodni, kimutathatják igaz érzelmeiket, és így tudják majd elérni azt, hogy boldog életet éljenek.

ALICE CSODAORSZÁGBAN (1951): A legjobb emberek őrültek, igaz? Csodaország, egy őrült világ, őrült teremtményekkel, ahol Alice véletlen találja magát. Mikor kisebb voltam nem értettem, de szerettem. Mikor kezdtem érteni az üzenetét, kijött Tim Burton élő szereplős filmje. Tudom miért ő rendezte. Minden Burton film fura karakterektől szól. Csodaország meg tele van fura lényekkel. Alice egy olyan kislány, aki nem látja mi értelme normálisnak lenni. Kalapos utálja a normális embereket. És a normális embereken, azokat értem, akik nem értékelik a bolondulást és az egyediséget. Mindenkinek szeretnie kéne saját magát, hiszen mindenkiből csak egy van a világon, és mindenki egyedi. Ne másoljuk egymást, ne akarjunk megfelelni a másiknak, ne legyünk mások csak, hogy ’beilleszkedjünk’.

AZ OROSZLÁNKIRÁLY (1994, 1998, 2004): Mindenki kedvence. Egy kis oroszlánkölyökről szól, aki elveszti az apukáját és olyan útra tér, ahonnan ő is király lehet. De legfőképpen arról szól, hogy Hakuna Matata, ezzel mindenki egyetérthet. Arról szól, hogy ’nyugi van’. Barátságról, családról, az élet körforgásáról, hogyan dolgozzuk fel a halált, lojalitástól, és jó zenékről. Szóval rengeteg mindenről szól, nekem pont ezért került fel a listára. És bár tudom mindenki látta, és imádja, ettől függetlenül ajánlom mindenkinek az időnkénti megnézését, mert mindig tud újat mondani.

POCAHONTAS (1995, 1998): Hogyan ne legyél rasszista, útmutató a Disney-től. Egy újabb film arról, hogyan éld az életed a természettel szimbiózisban, hogyan tisztelt a körülötted lévő világot. És hogyan szállták meg az angolok Amerika földjét, a 17. században. Milyen könyörtelen az ember egy másik emberrel szemben. Az üzenete: fogadjuk el és szeressük egymást, akkor is, ha más környezetből, kultúrából jöttünk. Mind emberek vagyunk, ugyanazok. Fontos karakter Pocahontas a hercegnők között, hiszen erős, független és egy mérföldkő a Disney történelemben, mert ő volt az első nem-fehér hercegnő. Így tanítva a kislányokat arra, hogy a bőrszín nem számít.