Ami kiderül a Legendás állatok - Grindelwald bűntettei előzeteséből (a Pottermore.com oldalról fordítva)

’Lupin professzori’ tanítás Dumbledore-tól, a Roxfortban: Az előzetes egy visszatekintéssel kezdődik, amiben Göthe még a Roxfortban tanul (amiből megtanuljuk, hogy már akkor ezzel a hajstílussal hódított) és láthatjuk, hogyan lett megtanítva a mumus kijátszására… Jude Law Albus Dumbledore alakítása! Milyen érdekes. A Harry Potter könyvekből tudjuk, hogy Albus Dumbledore tanított átváltoztatástant – az előzetesben láthatjuk, hogy sötétvarázslatok kivédését tanítani. Vajon helyettesíti? Egy interjúban, az Entertainment Weekly-vel, Jude Law azt mondta, Dumbledore nem tanít átváltoztatástant ebben az időszakban. Tudjuk, hogy Dumbledore egy sokoldalú varázsló (csekkold a sokféle érdemét) szóval valószínűleg mindkettőt tanította a múltjában. A visszaemlékezés bemutatja Göthe mumusát (a lény, aki azzá formálódik, amitől, a boszorkány vagy varázsló legjobban fél), ami nem egy múmia, sikítószellem, vagy valami rettentő és pikkelyes, hanem egy egyszerű íróasztal. Kiderül, Göthe legnagyobb félelme… irodában dolgozni!

mv5bnzqwnzi2nzu3nl5bml5banbnxkftztgwndu4nziwntm_v1.jpg

Grindelwald nagyhatalommal rendelkezik, vagy legalábbis egy kis ideig: Az amerikai minisztérium emberei megkötve a cellájához repítik Grindelwaldot (Johnny Depp), legalábbis úgy néz ki a hely, mint az amerikai varázsló börtön. Bár, ami a továbbiakban történik az előzetesben, abból kiderül, a bebörtönözése nem tarthatott sokáig. „A mágia kiteljesedése csak nagyon keveseknek adatik meg. Mégis, nekünk, mágusoknak, az árnyékban kell élnünk. De a régi módszerek már nem segítenek nekünk.” A ’egyáltalánnembebörtönött’ Grindelwald (egy rövidebb hajjal, ezúttal) nagy beszédet mond, azoknak, akik valószínűleg az ő követői, csatlósai. A beszéd olyan témákról szól, amiket már láthattunk az első Legendás Állatok filmben – amerikai mágusok úgy élnek, hogy rejtőzködniük kell a no-maj-ek (a mugli amerikai megfelelője) elől, olyan törvényeket hoznak létre, amelyek sokkal szigorúbbak, mint Európában. Grindelwald ezekről a törvényekről mondja, hogy „már nem segítenek nekünk” – ami egy dolgot jelenthet: lázadást.

Grindelwaldnak volt egy látomása: Dumbledore hangja elmagyarázza, hogy Grindelwaldnak volt egy látomása, hogy felfog emelkedni és ő fogja uralni a varázslóvilágot. Úgy, ahogy Voldemortot a prófécia vezérelte, úgy Grindelwaldot is a jövőbeli események motiválják. Kapunk egy képet az előzetesben arról is, hogy Grindelwald látja Credence-t, szellem formában… Credence-nek vajon van köze a dologhoz?

Ki az a Maledictus: Színésznő, Claudia Kim játszik egy karaktert, amiről csak annyit tudunk, hogy a Maledictus (ami egy mágust jelent, aki vérátkot hordoz) és úgy látszik, hogy valahogyan van köze Credence-hez. Az előzetesben, láthatjuk, ahogyan együtt sétálgatnak elég rosszban sántikálósan. Ha azt is hozzátesszük, hogy Credence cirkuszos poszterek nézeget, és azt is, hogy a Maledictus a cirkusz egyik fő attrakciója…

Új állatok: Nem lenne Legendás Állatok film fantasztikus állatok nélkül – és egy keveset láthatunk is az előzetesben. Először, pár nagy, macskafajta állatokat, óriási, kék, fluoreszkáló szemekkel, ami egyik legendás állatra sem hasonlít a Legendás Állatok és Megfigyelésük könyvből. Láthatunk egy óriási, kíváncsi madárféleséget Jacobbal, valamint egy nagy, szőrös behemótot Göthével. Van köztetek Magizoológus, aki tudja, mik lehetnek ezek?

Egy kéz: Egy új, remek mágia, amit nem láttunk még eddig: egy testtelen kesztyűs kéz, ami a Szent Paul katedrálisra mutat. Gondolhatjuk, hogy nem turistáknak szól. Mikor Göthe megfogja, elviszi Dumbledore-hoz, mint egy Zsubszkulcs vagy egy hopponálás vagy valami a kettő között. El kell ismernünk Dumbledore-nak, elég menő varázslat.

Edevis tükre: Hát, ez egyáltalán nem egy pár jó vastag, kötött zokni. Egy kiemelkedő jelenetben láthatjuk, ahogy Dumbledore egy nagyon impozáns tükör előtt áll. Ami, ha közelebbről megnézed egyértelműen, Edevis tükre – egy elvarázsolt tükör, amit Harry első évben fedez fel a Roxfortban. A tükör megmutatja, amire a tükörbe néző legjobban vágyik, és egyszer Dumblefore azt mondta Harry-nek, hogy felnőtt emberek őrültek már meg a tükör előtt. Mikor Harry megkérdezi az idős Dumbledore-t, mit lát a tükörben, a Bölcsek kövében, a kedves igazgató azt mondja, hogy csak egy egyszerű zokni párt. A Halál ereklyéiben, Harry rájön, hogy Dumbledore valószínűleg a családját láthatta, pont úgy, mint ő. Bár, a tükörben, ebben a jelenetben, Dumbledore, régi barátját Grindelwaldot látja.

Az orrontó furkász visszatérése: Mikor az első előzetes kijött mindenki bepánikolt, hogy nem lesznek orrontó furkászok. „Hol vannak az orrontó furkászok?!” kiabáltuk kétségbeesetten. Szerencsére, kimondhatjuk, hogy Göthe rosszban sántikálós, arany lopós barátja visszatér ebben az előzetesben – Göthe táskájából, Párizsban szaglászva. Biztosak vagyunk abban, hogy sok szép, csillogó, párizsi ékszert meglehet lelni a következő részben, kis barátunk.

Leta színrelépése: Zoë Kravitz testesíti meg Leta Lestrange-t, aki végre beszél az új előzetesben – szomorúan mondja Göthének, hogy „Göthe még nem találkozott olyan szörnnyel, akit ne tudott volna szeretni”. Hagrid, mi? Szóval itt Leta magáról beszél, vagy Göthe valamelyik legendás állatáról? Akárhogyan is, mi nagyon kíváncsiak vagyunk minden részletre Letával kapcsolatban, főleg, hogy ő most egyike a rosszaknak, vagy a jóknak, vagy valahol a kettő között van?

A hármas: Az előző kérdésen rágódva, látjuk Letát, Tinával és Göthével együttdolgozni egy vágásban. A többi Lestrange (akiket eddig megismerhetünk) ellenére Leta nem is olyan rossz?

Credence visszatér: Azt tudtuk, hogy Ezra Miller visszatér a franchise-hoz, annak ellenére, hogy, hogyan végződött az előző Legendás Állatok film. De nem csak, hogy visszatér, hanem sokkal erősebb, mint régen. Credence egyértelműen tanulja, hogyan használja, kontrollálja erejét… ahogy az előző előzetesből is láthattunk teljesen tudja használni az Obscurus-át. És bár, Credence nem a legkedvesebb karakter, azért örülünk, hogy Ezra visszatér egy kis mágikus balhéra.

„Azt hiszed Dumbledore majd gyászol téged?”: Göthe, a bátyjával, Theseus-szal együtt, Grindelwald ellen. Grindelwald mögött ott áll Vinda Rosier (az előzetesben párszor Grindelwalddal áll…) egy ragyogó, arany gömbszerű valamit tartva. A legmerészebb tippünk az lenne, hogy az egy prémium verziója a Nefeleddgömbnek…

A Halál ereklyéinek szimbóluma: Elég sokszor láthatjuk mostanában, a Legendás Állatok kapcsán, a szimbólumot – mint egy nyaklánc, a film poszterén, a forgatókönyvön, stb. Az előzetesben láthatjuk szétorbbanni egy ködben. De miért is? Arról tudunk, hogy Grindelwald mennyire oda van érte, rajong érte, a rajongás, amin régen Dumbledore-ral osztoztak. És azt is tudjuk, hogy legalább egy halál ereklye benne lesz a filmben, mert…

Grindelwaldnál van a Pálcák Ura: Ez megmagyaráz sok mindent. A Pálcák Ura, egy a három halál ereklyéiből, Grindelwaldnál van a film eseményi alatt. Egyszerűen lehetetlen nem felismerni a bodza pálcát ikonikus kinézetével, amit jól ismerünk a Harry Potter filmekből. És, ahogyan mi tudjuk, a következő ember, aki megszerzi a pálcát, az Dumbledore, miután legyőzi Grindelwaldot 1945-ben. A Grindelwald bűntettei az 1920-as években játszódik szóval… úristen, ez azt jelenti, hogy Grindelwaldé a pálca legalább két évtizedig? Nem hangzik boldognak az a két évtized, ha ez így van.

Nicolas Flamel: Mikor már azt hisszük, hogy az előzetesnek vége van – kapunk egy meglepetést pont a legvége előtt – aki nem más, mint a világhíres alkimista, Nicolas Flamel, a bölcsek köve megalkotója! Flamel, akit Brontis Jodorowsky játszik, érthetően szellemnek van nézve a szegény, zavarodott Jacob által (képzeld milyen lenne, ha Jacob izagi szellemmel találkozna) és a páros kezetfog egy kicsit kéztörősen. Hát Nicolas sem fiatal már…

„Egy sorsa, mindenki jövője.”: Ezek a talányos szavak kivannak írva az előzetes folyamán – és persze, az agyunk kattoghat azon, ki az az „egy”. Grindelwald, a látomásával? Göthe? Dumledore? Az orrontó furkász? Jó, talán ő nem. De nem zárhatunk ki senkit teljesen!

Remélhetőleg, minden kérdésünkre választ kapunk, mikor kijön a Legendás Állatok – Grindelwald bűntettei november 15-én (2018).