Róma – 10 dolog, ami sokkolt

  1. Kosz és bűz: Mikor leszálltunk a transzferről a Termini állomásnál nem hittem a szememnek, hogy ez egy főváros. Rengeteg hajléktalan az utcákon, mindenféle eldobált szemét (megdöbbentő mennyiségű használt koton…) és ezt még fokozta a szaganyag. El kell ismernem, ezek az elemek főleg a keleti városrészt karakterizálják, de ne döbbenj meg a Colosseum mellett járva sem, hogy Róma nem olyan makulátlan, mint a képeken (film ajánló: Woody Allen – Rómának szeretettel).

  2. Rád akarnak sózni mindent: Nem lehet csak úgy sétálgatni zavaró tényezők nélkül... Nem tudnak magadra hagyni a gondolataiddal. Hogy gondoltad? Az utcákon, a bejáratok előtti sorokban, mindenhol. Először kedvesek, megkérdezik, hogy vagy, honnan jöttél, mik a terveid, aztán, miért nem veszel egy selfiebotot, vagy egy karkötőt, vagy egy fatálat? Természetesen nem fogod megvenni ezeket a – általában semmirevaló – kacatokat, szóval azt mondod: No, thanks. De a sztorinak itt nincs vége. Elkezdenek követni még kecsegtetőbb ajánlatokkal. Őszintén? Ez maffia. Mindenkinél ugyanazok a termékek találhatóak meg és mindenkinek ugyanaz a reklám szövege hozzá. Első benyomásra lehet szórakoztató, de olyan három-négy próbálkozás után elég irritáló tud lenni.37670596_2040089296024528_5045159870563614720_n.jpg
  3. MELEG van: Jó, oké, mi 5 napot voltunk július elején. Egy csepp eső nem esett, nulla felhő volt. Ha tudsz hamarabb menni nyárnál, mindenképp úgy menj, mert megbánod. Mint tanulók, nekünk sajnos nem volt más választásunk, szóval sokszor voltunk múzeumban, ahol a légkondicionáló kötelező, és egészen kellemes volt este 8-9 óra után is. Sajnos a látványosságok mind bezárnak este 7 óra után. Fizikálisan és lelkileg is fel kell készülni a Napra.
  4. Kutak: Ajánlanám a többször használatos fém kulacsot, így nem kell vizet venni, egyáltalán nem (vagy egyszer és azt a palackot újra használni). Mindenhol kutak vannak, de tényleg mindenhol. Sokkal jobb, mint a csapvíz. Tiszta, hideg, és jó az íze is. (Például: a Colosseum-Forum Romanum-Palatinus területén 3 kút is található, elég jó mi?)
  5. Katonák: Akárhol jártunk nevezetességek közelében, mindenhol katonákba ütköztünk, a katonai járműveikkel együtt. Először furcsa, kicsit rémisztő, azt hittem valami baj történt vagy fog történni. De aztán rájöttünk, hogy ez azért van, mert: jobb félni, mint megijedni. Londonban, Párizsban megtörtént, szóval Rómában ezt próbálják nem megengedni. Egy idő után megszoktuk és biztonságban éreztük magunkat. Ráadásul jó látni nőket is a katonák között, szinte ugyanannyi van, mint férfi.
  6. Minden látványosság közel van egymáshoz: Mielőtt mentünk volna, sokat olvastam az interneten Rómáról, és sokan mondták, hogy, ami a térképen közelinek tűnik, az a valóságban messze van. Na, ezt megtudom cáfolni. Nincs szükséged metró jegyet venni! Lábbal, mindenhova eljutsz, könnyen. Mikor első nap elhagytuk a szállást, hogy várost nézzünk, és főleg, hogy végre lássam a Colosseumot, a térképen az út 10 percnek tűnt, legalább. 3-4 perc után viszont megláttam a fák között valamit, ami Colosseumosnak nézett ki, de azt hittem, hogy egy másik amfiteátrum, mert kicsinek tűnt. Mikor közelebb mentünk alig hittem el, amit látok. A Colosseumot. Pedig, csak pár száz métert mentünk…
  7. Az olasz mentalitás: Nyugodtak, nem idegeskednek. Nem érdekli őket, ha késnek, meg az olyan kis jelentéktelen dolgok, amiken, mi, nem-déliek felhúzzuk magunkat. A tömegközlekedés nem pontos! Az éttermekben, a pincérek cigiznek a fogások között, stb. Ne húzd fel az ilyeneken magad, fölösleges. Azért vagy ott, hogy Róma legjobbját élvezd, szóval nyugodj le és játssz olaszt.
  8. Péksütemények: Minden péksütemény (croissant, fánk) citrommal van készítve. Több kávézót is próbáltam és úgy tűnik, hogy ez lokálisan trend. Mindennek van egy kis citrom íze. Szerintem a tésztába van valahogy belesütve. Egy kicsit idegesítő főleg, hogyha nem szereted a citromot, mint én. Sajnos, ezt nem lehet elkerülni, még a csokis tekercsnek sem csoki íze van, hanem főleg citrom.
  9. Vatikáni Múzeum: Nem fogod elhinni mekkora sorok szoktak állni a Vatikáni Múzeum előtt. Óriási! Vagy előre vedd meg a jegyed, vagy reggel 10-kor álljál be a sorba, vagy megbánod. Az egyik legérdekesebb múzeum, rengeteg kinccsel, kihagyhatatlan élmény, szóval megéri beállni, de ne legyünk balgák és menjünk nyitáskor.
  10. Kincsek: Akárhol jársz, mindenhol művészeti kincseket látssz. Az utcákon, múzeumokban, templomokban. Elég egy félreeső kisutcában sétálnod és hirtelen egy ókori rom mellett találod magad, vagy besétálsz egy lepukkant templomba és Szent Teréz extázisa, Bernini remekműve található meg benne. Rendkívüli!