Párizs – 10 tipp

  1. Tervezni: Párizsban rengeteg látnivaló van, ha nem töltünk ott heteket, célszerű megtervezni, milyen programokra megyünk el, vagy mely látványosságokat fogjuk megnézni. Mindig kell áldozatokat hozni. Annak érdekében, hogy egy egész napot a Louvre-ban töltsük, (ami még így is kevés volt) le kellett mondani a Musée d’Orsay-ról, nem bántam meg, hogy nem rohantunk, így legalább van okunk visszamenni. A tervezéshez főleg a National Geographic útikönyveit használtuk, ami még kisebb-nagyobb előre összeállított programokat is ajánl, sokszor megkönnyítette az előkészületeket.

  2. Megnézni az utazás előtt egy jó Párizsban játszódó filmet: Nagyon sok jó francia film van, ami Párizsban játszódik. Az egyik kedvencem az Amélie csodálatos élete, aminek nagyon sok felejthetetlen jelenete játszódik szerte Párizsban. Az egyik legikonikusabb az a rész, amikor Amélie a Sacré-Coeur-nél áll. A Párizs, szeretlek! kisebb történetekből áll különböző rendezőktől, ami szintén nagyon jól átadja a párizsi érzést. Valamint szeretnék ajánlani egy kedvencemtől, Woody Allentől az Éjfélkor Párizsban-t, ami felváltva a mai Párizsban és az 1920-as évek Párizsában játszódik egy remek sztorival. Emellett, nem én lennék, ha nem javasolnék egy könyvet is: Dan Brown Da Vinci Kód-ját, ami kiválóan leírja a város legérdekesebb részeit sok-sok részlettel. Sokan a Louvre-ba úgy mennek, hogy végig járják a könyv legfontosabb részeit. Igazán szórakoztató.36317848_2005314392835352_7897848239141945344_n.jpg
  3. Olcsó szállások a belvároson kívül: Párizsnak remek metróhálózata van, amit érdemes kihasználni. Ha csak egy kicsit is messzebb nézünk szállást a Szajnától, egyre jobb ajánlatokat találhatunk. Nem kell megijedni attól, hogy sokat kell majd ’tömegközlekedni’, mert nagyon jól kiépített metrórendszerrel rendelkezik a város. Igaz, hogyha majd kinézünk, az erkélyen nem az Eiffel-tornyot fogjuk látni, de a metró segítségével bárhova eljutunk egyszerűen. Mi legutóbb, a Montmartre-nál laktunk, 10 méterre egy metrómegállótól és pár perc alatt be is értünk a belvárosba és sokkal kevesebbet fizettünk, mint ha a centrumban laktunk volna (és itt 10.000 Ft-okról beszélek éjszakánként). Ezzel sokat lehet spórolni.
  4. Érdemes megtanulni pár francia alapszót: A franciák nem nagyon tudnak nyelveket, még a turista övezetekben sem. Akik tudnak, azok pedig olyan akcentussal beszélik, hogy nagyon erősen kell koncentrálni, hogy megértsd. Erre kiváló megoldás a francia nyelv tanulása. Elég csak pár alapszót megtanulnod és máris minden sokkal könnyebb. Ha mégsem akarod ezzel tölteni az időnket, legalább egy Bonjour!-ral köszönj mindenhol. Teljesen máshogy állnak majd hozzád. Legutóbb odamentünk az utcán egy francia nőhöz kérdezni valamit, és megsértődött, mert nem köszöntünk franciául. Sok minden múlhat rajta.
  5. Fel kell készülni az időjárásra: Lehet, hogy Párizsról nem gondolnád, de nagyon sokat esik az eső. Még ha az előrejelzés nem is mutatja, szinte kizárt, hogy nem fog esni. Esőkabát kötelező! Az esernyőt nem ajánlanám, (nekünk már maradt ott ernyőnk…) hiszen az óceán hatása miatt a szél is fújhat, erősen, mikor esik. A vízhatlan cipőre annyira nem mondanám, hogy kötelező, mert ez (akár Londonban) nem olyan erős, sok csapadék, mint mikor itthon elered. Inkább ’cseperészik’, mint esik, persze van kivétel.
  6. Enni egy jót: A francia konyha remek. Mikor ott vagy ülj be egy autentikus helyre. Úgy, mint Budapesten is nehéz találni igazi magyar éttermet, úgy egy kicsit Párizsban is nehéz igazi francia éttermet. De megéri megkeresni ezeket. A Latin negyedben egész sok ilyen hely van, ahol ki is van írva, hogy francia étterem. Nehéz eltéveszteni. Néhány fantasztikus francia étel: hagymaleves (az igazi [nem hagymakrém leves], amit itthon a legtöbb helyen eléd raknak nem az), sajt fondue, sajt tálak, croissant dzsemmel, crepe (palacsinta), soufflé, creme brulee és még írnám, de a ’nem-húsevő’ énem nem engedi.
  7. Piknikezni: Rengeteg szép park van Párizsban, amit az ottaniak is kihasználnak piknikezésre. Az Eiffel-torony lábánál is több füves terület van, a Louvre-nál a Jardin des Tuileries, a Notre-Dame-nál a Szajna-parton. Mikor a Jardin du Luxembourgban voltunk a park 100 méteres körzetében voltak olyan kisboltok, ahol lehet a piknikezéshez ennivalót venni. Pékáru és sajttálak kis tárolókban műanyag evőeszközökkel. Felvannak erre készülve. Használjuk ezt ki.
  8. Várakozás nélkül bejutni a Louvre-ba: Ha kerülni akarjuk a sorokat, akkor nem szabad az üveg piramishoz mennünk, igen az a fő bejárat, de mindenki odamegy és nagyon hosszú sorok vannak. Ehelyett használjuk a déli szárny bejáratát, ami ugyan egy kicsit eldugott, de sokkal jobb választás. Ha nem nagyon találnánk, a security szívesen segít nekünk franciául, vagy nyissuk meg ezt az oldalt, ahol képekben láthatjuk, hol keressük és még a térképen is be van karikázva: https://www.cntraveler.com/stories/2012-06-11/paris-eiffel-tower-lines-museums-louvre-tickets#/slide=2.
  9. Az Eiffel-torony teteje: Mikor először voltunk csak a közepéig mentünk fel, nem tudom miért, de ennek nem volt értelme. Szóval, ha nem milliomosok vagyunk, és nem az étterembe akarunk beülni az Eiffel-torony közepén akkor semmi értelme csak odáig felmenni. A torony lábánál nagyon sokat fogunk várni, ha nem a reggeli nyitás előtt érkezünk, mert van egy limit a fent lévő emberek számára és azért csak lassan engednek fel mindenkit. Érdemes lifttel menni a tetejére, majd vissza lépcsőzni. A közepéhez képest sokkal lélegzetelállítóbb látványt nyújt a teteje. Ha már ott vagyunk, ne spóroljunk ezen és menjünk fel a csúcsra, ami egy életre szóló élmény. Valamint ajánlanám az Eiffel-tornyot este, sötétben is megnézni, mert nagyon szépen ki van világítva. Ikonikus. Minden egész órakor történik valami a fényekkel. Figyeld meg!
  10. Sétálgatások: Párizs nagyon szép, minden utcájával, sikátorával, parkjával együtt. Ahelyett, hogy a tömegközlekedést választanánk, kisebb távokra megéri lábbal menni. Nagyon jól átlehet érezni a párizsi érzést a Latin negyedben valamint a Montmartre-nál, ahol kisebb, kevésbé forgalmas sétáló utcák találhatóak. Ezeken a helyeken kevesebb turista kószál, ahogy beljebb megyünk, a sűrűjébe inkább helyiekkel találkozhatunk. Errefelé az éttermek nem olyan drágák és sokkal autentikusabbak. Itt igazi párizsivá válhatunk, még ha csak pár órácskára is.