Disneyland (Párizs, Franciaország) – 10 tipp

  1. Válaszd ki a legmegfelelőbb napot a látogatásra: Vannak olyan napok Disneylandben, mikor nincsenek olyan sokan! Online felületen több nap is ki van jelölve ilyen napnak. A legtöbb helyen viszont azt olvashatjuk, hogy ez a nap a KEDD, de ez függhet attól, melyik évszakban látogatunk. Persze az egy jó ötlet, ha elkerüljük a hétvégét, mert akkor nagyon hosszú sorokba csöppenhetünk. Az első Disneylandes élményem egy szombati nap volt, nem jó érzés, mikor tudod, hogy sorban állás helyett mennyi mindent lehetne csinálni… Sajnos nem is sikerült mindenre felülnöm, amire akartam. Aztán sikerült eljutni egy keddi napon, és nagyon megkönnyebbültem, hogy ilyen egyszerű is lehet.

    36293316_2004126049620853_7508267445237317632_n.jpg
  2. Tervezz: Nem fogsz tudni mindenre felülni. Egyszerűen ez lehetetlen egy nap alatt. Ezért jó előtte tájékozódni, hogy tudd, melyik attrakció a neked való. Nagyon jó videókat lehet találni online, ahol végig lehet követni az elejétől a végéig, vagy választhatsz film szerint is. Mi kipróbáltuk Buzz Lightyear Laser Blast, mert nagyon szeretjük a Toy Story-t, szóval minden filmes részlet hozzátett az élményhez. Ha nem tervezel előre, lemaradhatsz fontos dolgokról. Tervezd, meg mire akarsz felülni, mely karakterekkel akarsz találkozni, melyik parádét akarod megnézni. Nagyon sok minden történik egy nap Disneylandben (sokszor sok minden egy időben). Ha ott vagy terv nélkül legalább vegyél el egy térképet a bejáratnál a kasszák után, az tartalmazza a napi programokat is. Emellett mutatja az éttermeket információval, hogy mire számíthatsz ott, a toalettek helyzetét, és még sok más infót minden egyes attrakcióról. FONTOS: Előzetesen csekkold az attrakciók elérhetőségét a Disneyland online felületén. Nyár körül mindig lezárnak párat renoválásra. Nagyon egyszerűen elérhető ez az információ itt: http://www.disneylandparis.com/en/calendars/park-hours/.
  3. Töltsd le az applikációt: A térkép mellett ajánlott használni a Disneyland Paris app-ot (a többi Disney Parknak is van applikációja külön-külön). Ez mutatja a becsült várakozási időt egy-egy attrakcióhoz egy aranyos térképen. Mi nagyon sokat használtuk, mert sok időt meg lehet vele spórolni a nap folyamán. Ajánlott mindig azokhoz a sorokhoz menni ahol kb. 5p a várakozási idő, még akkor is ha nem terveztük oda menni, így kapunk egy plusz élményt úgy, hogy nem vettünk el másból időt (nem fogod megbánni, ha így csinálod). Ezek mellett az app még több információt adhat a parádékról, éttermekről, boltokról.
  4. Látogasd mind két parkot: Disneyland Paris két parkból áll: Disneyland Park, Walt Disney Studios Park. Nem kerül sokkal többe a mindkét parkba érvényes belépő, és megéri. Mikor először voltam csak a fő parkban voltunk, ami persze nagyon jó volt, de mint felnőtt emberek (fiatal felnőttek, 20-asok) a Studios Parkban sokkal több nekünk való szórakozás van. Mielőtt mész csekkold, hogy miről maradnál le, ha csak a fő parkba mennél.
  5. Töltsd az egész napot ott: Legyél ott nyitás előtt, hogy az elsők között juss be a parkba. Kezdj a Studios Parkban, mert az hamarabb zár, mint a fő park. Töltsd, a délelőttöd ott majd hagyd az egész délutánt és estét a fő parkra (ahol több dolog történik a nap folyamán és több attrakció is van). Nézd meg a tűzijátékot a nap végén (ami a legelképesztőbb show, amit valaha láttunk). (Bár legyél körültekintő arra nézve, hogy le ne késd az utolsó RER-t vissza Párizsba, ha azzal utazol.) Így átélhetsz egy kiváló, felejthetetlen napot Disneylandben, úgy hogy nem bánod, hogy nem maradtál többet. Mikor először voltam hamar jöttünk el és nagyon fájt, hiszen ilyen napok nem sokszor történnek egy átlagos ember életében, és igyekezni kell kiélvezni teljesen. Ha mégis elfáradtál nap végére és úgy vagy, hogy hazamész, gondolj arra, hogy mikor lesz legközelebb lehetőséget Disneylandben lenni. Vagy élvezd ki úgy, mintha ez lenne az egyetlen Disneylandes élményed egész életedben. Fontos: Kerüld/Játszd ki a tömeget: Vedd meg a jegyeket a Studios Park pénztáránál. Sokkal kevesebben állnak ott sorban.
  6. Használj FASTPASS-t: Ezek a jegyek egy rövidebb sorba szólnak az attrakciókhoz. A térképen vagy az applikáción feltüntettek FP jelzéseket pár attrakciónál. Ezeknél a helyeknél lehet használni Fastpass-t, amit automatákból lehet szerezni (az attrakciók bejáratánál). A Park belépőjegyeddel tudod ezeket kiváltani (szóval ne dobd ki). A Fastpass jegy tartalmaz egy félórás idősávot, mikor te használhatod a Fastpass bejáratot, ami sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint az alap bejárat. Volt, hogy csak besétáltam és senki nem volt előttem a Fastpass bejáratnál. Ajánlott ezeket a jegyeket a nap elején beszerezni, mert mindenki szereti használni a parkban. Minél később mész annál későbbi időintervallumot ad meg. Egyszer odamentünk a Space Mountainhoz (most már: Hyperspace Mountain) olyan 4 óra körül, és már nem volt Fastpass jegy… Ez egy ingyenes lehetőség szóval ne hagyd ki és használj el, amennyit csak tudsz!
  7. Vigyél ennivalót magaddal: Disneylanden belül minden drága. A térkép mutat egy nagyon hosszú listát az éttermekről. Mikor utoljára voltunk beültünk egy kevésbé drágának kinéző helyre. A Market House Deli-be, a Main Street, U.S.A-n, a ’fő utcán’, ami a legolcsóbbnak nézett ki… Két croquet-monsieurs-t vettünk, ami olyan, mint itthon a sajtos meleg szendvics és hát egy vagyont hagytunk ott ezért. Nem emlékszem a pontos árára, de sokkal-sokkal többet fizettünk, mint amennyit ért, habár nagyon jól esett, abban a ’díszletben’ ebédelni. Ekkor eldöntöttem, hogy a neten utána nézek melyek a legolcsóbb helyek. Mindenki azt ajánlotta, hogy vigyünk pikniknek valót, ahogy vittünk is pár falatot és logikus volt a sorbanállási időt evéssel tölteni. De talán mindenkinek jól esik a meleg étel legalább egyszer a nap folyamán. Szóval a legolcsóbb hely a… nem fogod el hinni… McDonald’s! Tényleg. Odamentünk vacsorázni és majdnem olyan árakban voltak az ételek, mint bárhol máshol a McDonald’s-ban és mindenki ismerős az ottani ízekkel, szóval még csalódás sem érhet. Mert a McDonald’s a világ minden pontján ugyanaz (ízben tuti, termékben nem). Szóval ott ettünk a nap végén, és kaptunk a Happy Meal menühöz egy nagyon aranyos francia gyerek könyvet, ami jó volt szuvenírnek is. Az is nagyon fontos, hogy vigyél magaddal innivalót, ami szintén nagyon drága a parkban.
  8. Ne vigyél nagy táskákat: Kényelmetlen súlyos táskákat cipelni. Vannak tároló helyek, amit a térkép is mutat, de fizetni kell érte. Amire pedig szükséged van a parkban az csak egy kicsi táska pár harapnivalóval, innivalóval, a telefonoddal és a pénztárcáddal. Ennyi. Nincs arra szükséged, hogy elhozd a legnagyobb könyvedet (amit a barátom hozott… James Joyce: Ulysses), mert Disneylandben csak annyi a dolgod, hogy felülsz az attrakciókra. Szóval ne pakolj, nehéz dolgokat kérlek. A legkisebb táskás hozd. Azt nem kell leadni a tároló helyeknél, csak berakod a lábad közé, mikor felülsz valamire. Nem tudom a barátom, hogy csinálta, hogy a lába között maradt a táskája… gondolom nagyon erősen kellett szorítania… szegény fiú.
  9. Találkozz mese figurákkal: Az egyetlen dolog, amit még nem csináltam Disneylandben és nagyon szeretném az egy jó nagy ölelést adni pár kedvenc karakteremnek. Ez nem csak gyerekeknek való! Láttam nagyon sokukat járkálgatni (pl. Goofy-t), de még nem öleltem meg egyiküket sem, még fotót sem sikerült csinálni. Egyszerűen jó érzés látni a gyerekkori kedvencedet élőben. Ha van egy kis szabadidőd (ahogy nekem is lesz legközelebb) menj a ’találkozási helyekre’ vagy csak bolyongj egy kicsit és lőj egy képet a kedvenc karaktereddel a gyerekkorod emlékére.
  10. Szerezz Ben&Jerry’s-t: Mikor utoljára voltunk elmentünk jégkrémért a délutáni parádékor (mikor a sorok rövidebbek) a The Gibson Girl Ice Cream Parlour-ba, ahol kapható Ben&Jerry’s. Sosem ettem ilyen jégkrémet azelőtt, mert még akkor nem volt itthon populáris (már kapható a Tesco-ban, Auchanban, stb.), de azóta amikor csak van alkalom azt eszem. De nem ugyanaz. A Disneylandi Ben&Jerry’s fenomenális! A legjobb fagyi, amit valaha ettem. Tényleg. Amit a boltban lehet kapni ilyen aranyos csomagolásban az nem ugyanaz. Jó az is, de nem olyan… Szóval, ha nem is tervezel semmit sem venni Disneylandben legalább ezt próbáld ki. Nem fogod megbánni!