Naomi Alderman – A Hatalom

Avagy: Mi történne a társadalmunkkal, ha a nők tudatosan fizikai fájdalmat tudnának okozni elektromossággal?

Ezúttal a nők kezében van az irányítás. A hatalom. Hogy történhetett ez meg? A ’gyengébbik nem’ kifejleszt egy olyan képességet, amellyel elektromos áramot tud kibocsájtani az ujjaiból és az akaratával tudja irányítani azt. Ezzel az erővel pedig ők dominálhatnak a társadalomban.

36064414_1999194636780661_5107372695184474112_n.jpg

Az angol író, Naomi Alderman 2016-os sci-fi novellája A Hatalom elnyerte a Baileys Women’s Prize-t, valamint több híresség elismerését is (köztük: Barack Obama). Mivel sci-fi, és nő írta, nekem is el kellett olvasnom.

A könyv cselekménye 10 év eseményeit öleli fel, kisebb nagyobb megszakításokkal. A szerkezet is mutatja az idő haladását, hiszen minden nagyobb fejezet előtt kiírja: „Előtte (…) évvel”, ami azért érdekes, mert ha előzetes ismeret nélkül kezdünk hozzá a könyvhöz, akkor fogalmunk sincs, MI előtt történnek a cselekmények. Ezenkívül a fejezetek személyek szerint vannak tagolva. Négy szálon futnak az események. Roxy, egy angol kislány, akinek az apja gengszter, így az ő karaktere egy elég ’badass’ leányzó. Tunde, az egyetlen fiú az elbeszélő karakterei közül, egy nigériai srác, aki, ahogy az érdekes történések beindulnak újságírónak/tudósítónak szegül, és élőben közvetíti az eseményeket. Margot, az anya karakter, aki az USA-ban, egy városkában polgármester, és innen tornázza fel magát magasabb pozíciókba, valamint a lányának, Jocelynnak a problémáival kell megküzdenie. És a legérdekesebb karakter: Allie, aki nevelőszülőitől szökik meg, és akinek mindennapos kín volt a nemi erőszak. Ő a képességének tudatában ’messiásnak’ szegődik, hiszen teljes egészében kitudja használni a benne lakozó erőt, akár emberek manipulálására, de gyógyítására is (pl. vakságból). Van egy belső hangja, amiről nem sok minden derül ki (Isten?), de személye érdekes hasonlóságokat mutat Jézussal. Ezzel együtt természetesen Éva anyának szólítatja magát, az első nő után.

A képesség tudata egy napon elkezd terjedni az emberek között. Először csak fiatal lányoknak sikerül elsajátítani, ő álltaluk tudják majd megtanulni felnőtt nők is. Néhány férfiban/fiúban is megvan, de ez elenyésző. Hogy honnan jött ez a képesség? Minden fejezet végén találunk egy ’bizonyítékot’ a múltból arra, hogy ez már a történelem folyamán többször felbukkant különböző nőkben. A sztorin belül pedig megemlítik, hogy a világháború során valami vegyi anyag miatt történt meg ez a mutáció. Tehát az eredete nem teljesen világos, de a végkifejlete egyértelmű. Miután a patriarchális társadalomban a férfi a fizikuma miatt uralkodhat a nő felett, ha felcserélődnek az erőviszonyok, ezzel együtt a hatalom kézben tartása is a nőké lesz.

A könyv ötlete nagyon egyedi, érdekes és nagyszerű. Emellett a kivitelezés sajnos kicsit szegényes. Egyik karakterrel sem éreztem együtt a történet során. Távol álltak tőlem és nem érdekelt mi fog történni velük. Az elején és a végén van egy keret, ami azt fedi fel számunkra, hogy ezt a fikciót egy srác írta a jövőben - mikor már a nők uralkodnak – és kikéri egy lány véleményét (Naomi, az író?) az írásáról. Azzal, hogy a karakterek még a ’fikcióban is fikciók’ még jobban személytelenek lettek. Kevés volt a karakterfejlődés is, amivel talán színesebbé lehetett volna tenni. Ezzel együtt voltak nagyon jól megírt, érdekes cselekménysorozatok, ami miatt szinte letehetetlen a könyv. Nem soká sorozatot fognak belőle csinálni, és azt ígérik, hogy sokkal több mindent tudhatunk majd meg a szereplők hátteréről.

Összefoglalva, egy nagyon érdekes helyzetet/utópiát vázol fel az írónő. Sokszor beleborzongunk, hogy mik történnek a mostani társadalmunkban: nemi erőszak, durva bánásmód a gyengébbekkel. Azt már tudjuk, hogy a férfiak hogyan tudnak visszaélni a hatalmukkal. De vajon hogyan élnének vissza egy ilyen hatalommal a nők? Akkor minden jobb lenne? Ezt az utolsó gondolatmenetet egy idézettel zárnám le a könyvből:

Szerintem nekem nagyon is tetszene ez a „férfiak uralta világ”, amiről beszélsz. Alighanem humánosabb, és megkockáztatom, a mostaninál szexisebb társadalom. Hamarosan újra írok, drága!

Naomi

------------------------------ 

Goodreads:

https://www.goodreads.com/book/show/29751398-the-power?ac=1&from_search=true