10 dolog, amit a 'Harry Potter és a bölcsek köve' adaptációból kihagytak

35473279_1988203797879745_3622922209732853760_n.jpg

  1. Sirius Black motorkerékpárja: Hagrid motorral viszi Harry-t a Privet Drive-ra, ahogy a filmben is láthatjuk. De az kimaradt, hogy hogyan szerezte a járművet:

-Honnan szerezted ez a motort?

-Kölcsönkértem, uram – felelte az óriás, miközben óvatosan lekászálódott a járműről. – A kis Sirius Blacktől kaptam.

Szóval megtudjuk ebből a kis részletből, hogy Sirius ott volt a háznál, mikor megtudta a szomorú hírt biztos odasietett, hogy talán mentse a menthetőt. Talán még az is megfordult a fejében, hogy Harry-t elvigye…szegény.

  1. Dudley kisebbik szobája: Mikor Harry megkapja az első levelét Roxfortból Vernon bácsi kisilabizálja, hogy az iskolában biztos tudják Harry melyik szobában alszik, hiszen a lépcsőalatti gardróbba van címezve. Így miután Petuniával megtárgyalják az esetet, úgy döntenek Harry-nek adják Dudley másodszámú szobáját, csak a megtévesztés kedvéért. Erről semmilyen információt nem kapunk a filmből csak azt vesszük észre, hogy a Titkok kamrájában Harry már máshol lakik…
  2. Hóborc: Az egyetlen kopogószellem a Roxfortban.

-Vigyázzatok Hóborccal! – figyelmeztette Percy az elsősöket, mikor továbbindultak. – Csak a Véres Báró tudja megzabolázni, még ránk, prefektusokra se hallgat.

Ahogy Percy is mondja, Hóborc veszélyes lehet főleg az elsősökre. Mindenkiből viccet csinál. A kopogószellem feltűnik a PC Harry Potter játékokban és az új telefonos játékban is (Hogwarts Mystery), ezzel együtt mindegyik könyvben olvashatunk róla és szerintem remek karakter.

  1. A Teszlek Süveg éneke: Minden tanév elején a Teszlek Süveg énekel egy dalt mielőtt beosztanák az elsősöket a házakba. Minden évben mást énekel. Itt van az első könyv éneke:

Kalapok közt keresgélve

Találsz talán szebbet,

De nem hordott még fején a föld

Nálam eszesebbet!

Én vagyok a Teszlek Süveg.

A híres? Naná!

Más sapkákkal ne végy engem

Egy kalap alá!

Én látom, mit senki más:

hogy mit rejt a fejed.

Próbálj fel és menten mondom,

hol van a helyed.

Ha vakmerő vagy, s hősi lelk,

Házad Griffendél.

Oda csak az kerül, ki

Semmitől se fél.

Hugrabugnak nyájas népe

békés, igazságos.

Oda mész, ha türelmes vagy

S jámbor - ez világos.

A bölcs öreg Hollóhátban

Éles elmék várnak.

Kiknek a tanulás kaland

Oda azok járnak.

Hogyha agyafúrt, s ravasz vagy,

Ne is tekints másra:

A Mardekár való neked.

Ott lelhetsz sok társra.

Hát vegyél fel és ne remegj!

Forog ez az agy!

Bár nincsen mancsom, nálam mégis

Jó kezekben vagy!

  1. Roxfort induló: Ez a dal bekerült a Tűz serlege törölt jelenetei közé egy az egyben, de ha szemfüles vagy, hallhatod akkor, amikor Harry túl van a második próbán és a Tiltott Rengetegben Hagrid, Hermione és Ron örömükben éneklik, a háttérben épp mielőtt Harry rátalál Mr. Kuporra. Itt van a szövege a könyvből:

Roxfort, Roxfort, oxi-foxi Roxfort,

Tanítónk te légy!

Mert fejünkben zűr van, s nagy-nagy űr,

Meg pókok s néhány légy.

Tudjuk jól, hogy itt lehet

A balgából is bölcs.

Kedélyünk víg, de elménk oly híg,

Hát észt fejünkbe tölts!

Hegyezkedik a sok fül,

És könyvben túr sok orr;

Csak mondd, hogy „Rajt!”, s mi magolunk majd,

Míg agyunk fel nem forr.

Dumbledore szereti, mikor az egész iskola énekel és ő vezényelheti a pálcájával. A Weasley ikrek utolsónak fejezik be, mert egy lassú temetési induló ritmusára dalolják…

  1. Harry első karácsonya (Roxfortban): A filmből kapunk néhány ízelítőt a karácsonyból, ahogy kinyitja az ajándékokat vagy, ahogy felfedez az éjszakában az új köpenyében, de…Szóval ez a nap a legjobb nap Harry életében. Rowling megírta az összes kis részlettel a könyvben. A Weasley gyerekekkel hógolyóznak, sakkoznak. Jó olvasni róla, hogy Harry-vel pozitív dolgok is történnek. Hiányérzetem van a filmmel kapcsolatban, hogy ezt nem láthattuk…
  2. Harry egész családja Edevis tükrében: Szóval a filmben láthatjuk a szüleit a tükörben, de hol van a család többi része? A könyvben láthatja a nagyapját és így tovább. Harry észre veszi, hogy megjelenése hasonlít a tükörben lévő emberekéhez és így jön rá, hogy akiket lát, az a családja. Csekkoljátok Rowling Harry Potteres rajzait, van egy, ami pont ezt a jelenetet ábrázolja.
  3. Neville a Tiltott Rengetegben: A filmben Ron megy az erdőbe. Erről szó sem volt a könyvben. Szóval Harry és Hermione a legmagasabb tornyon átadja Norbertet (a sárkányt) Charlie Weasley (az egyik idősebb Weasley) barátainak, akik sárkányokkal foglalkoznak. Ron azért nem megy, mert a gyengélkedőre került Norbert harapása miatt. Malfoy megtudja, Harry-ék miben sántikálnak és elmegy, hogy elkapja őket. Neville meg Malfoy tervét tudja meg és megy figyelmeztetni Harry-éket…  Mind büntetést kapnak és Hagridnak kell segíteniük a Rengetegben. Szóval Harry, Hermione, Malfoy és Neville megy az erdőbe Hagriddal.
  4. Több kentaur: A filmben megismerkedhetünk Firenzével, de a könyv bemutatja Ronant és Bane-t is. Ez csak egy érdekes részlet, hogy rájöjjünk nem minden kentaur egyforma. Bane oda is kiált Firenzére, hogy ne engedjen egy embert a hátára…
  5. 5 feladat a csapóajtón túl, Bolyhoska után: A könyvben 5 feladat várja Harry-éket a kutya után. Első: ördöghurok Bimba professzortól. Második: repülő kulcsok Flitwick professzortól. Harmadik: sakk McGalagony professzortól. Negyedik: egy troll Mógus professzortól. Ötödik: bájitalok és találós kérdés Piton professzortól. A film hármat dolgozott fel ebből. A troll az amúgy is ki volt ütve Mógus által, de a találós kérdéses rész érdekes lett volna. Ha kíváncsi vagy, hogy megtudod-e oldani, csapd fel az első rész végénél a könyvet és keress rá a képre interneten! Sok sikert!