Harper Lee - Ne bántsátok a feketerigót!

Ez, az USA-ban kötelező olvasmány hogyan lehet releváns egy magyar ember számára? A Ne bántsátok a feketerigót! olyan témákat dolgoz fel, mint a színes bőrűek hátrányos megkülönböztetése, az osztálykülönbségek és, hogy a világ, amiben élünk, mennyire igazságtalan. Ismerősen hangzanak ezek a problémák, hiszen nap mint nap szembesülünk velük, még most, 80 év után is, egy másik kultúrában.

1960-ban adták ki először a könyvet, amiért az írónő, Harper Lee nagyon sok díjat zsebelt be, többek között a Pulitzer Prize-t. Az elbeszélés egy fehér kislány szemszögéből van megírva, akit Scout-nak becéznek és, aki bátyjával, Jem-mel és apjával, Atticus-sal él az államok déli részén a '30-as években. A könyv többek között betekintést ad az első iskolai évekbe, és a 'felhőtlen' nyarakba. Gyakran rendkívül kendőzetlenül leírja a gyermeki csínytevéseket. Sokak számára kedvelt karaktert ismerhetünk meg Scout fiús, 'őszintén-megmondós' lényében. Már nagyon kicsi korában elvesztette édesanyját - akire már nem is emlékszik - így ügyvéd apja neveli bejárónőjükkel Calpurnia-val, aki nem mellesleg fekete.

Nagyon szépen írja le a karaktereket, konfliktusaikat és azt hogy, hogyan kezelik a morális kérdéseket. Nekem külön tetszett az, ahogy a könyvekről beszél, arra késztetett, hogy minél többet olvassak, miközben olvastam. 

35428372_1983953434971448_3384421460310228992_n.jpg

De, hogy milyen kérdéseket is dolgoz fel a könyv és miért ajánlom kifejezetten általános iskolás gyerekeknek?

  1. Mások cipőjében járni: Bemutatja az előítéletességet, ami minden kisgyerekben (nem csak kisgyerekben) meg van és azt, hogy hogyan lehet ezen túllépni. Csak el kell képzelni milyen lenne a másik helyében. Scout-ék szomszédja Boo Radley évek óta nem jár ki a házból. Félnek tőle és szörnyként képzelik el. Egy váratlan fordulat miatt viszont találkoznak vele, és kiderül a személyisége teljes ellentéte annak, akit korábban a képzeletük szült. Scout megtapasztalhatja, hogy milyen világban él Boo, és megkedveli.
  2. Ne bántsd a feketerigót: A feketerigót egyszer van megemlítve a könyvben, mikor a gyerekek karácsonyra kapnak egy légpuskát és Atticus figyelmezteti őket, hogy lőhetnek vele, de feketerigót nem, mert ő nem árt az embereknek, a kertnek, ő csak énekel. A feketerigó ebben a metafórában a gyenge, fegyvertelen, aki nem akar ártani. Atticus pedig arra szólít fel bennünket, hogy ne használjunk ki olyanokat, akik gyengébbek nálunk. 
  3. Harcolj, akkor is, ha tudod, hogy veszíteni fogsz: Tom Robinson karaktere a szegény fekete, családos férfi. Feljelenti egy fehér család, hogy a lányukat szexuálisan zaklatta. Alaptalan a vád, amit Atticus, az ügyvédje (Scout apja) be is bizonyít a bíróságon, csak hát Tom Robinson fekete. És ott a pont. Eleve vesztes csatába indultak, de Tom Robinson harcol, még az utolsó már reménytelen percben is. Felszegett fejjel, becsülettel.
  4. A világ nem igazságos: Amint mondtam, Tom Robinson ártatlan és mégis elítélik, mert fekete. Ha az ő szava van egy fehér ember ellen, biztos, hogy nem nyerhet, még akkor sem, ha a bizonyítékok világosan alátámasztják ártatlanságát. Atticus pedig mivel 'niggerszerető' (egy fekete embert véd), kiközösítik a kisvárosi társadalomból, amit a gyerekek próbálnak megérteni és felfogni (bár elég nehéz). Ez bemutatja az akkori amerikai társadalmat. De mi van most 2018-ban? Ha nem is ennyire egyértelműen/világosan, de ugyanez. Például a statisztikák szerint évente sokkal több fekete embert igazoltatnak, amit egy üzenetként interpretál a kisebbség: Ti nem ide tartoztok! Az esetek többségében kiderül, hogy alaptalan okok miatt állítják félre a sötét bőrűeket a rendőrök. (Az amerikai National Geographic újság 2018. áprilisi száma pont ezzel a témakörrel foglalkozik. Hogy igazából fizikailag, szellemileg nem különbözünk csak! a bőrünk színében és mégis megkülönböztetjük egymást. Ajánlom azoknak, akiket bővebben érdekel a téma: https://www.nationalgeographic.com/magazine/2018/04/race-twins-black-white-biggs/). 

Összességében, a Ne bántsátok a feketerigót! nem hiába lett klasszikus a modern amerikai irodalomban, hiszen olyan kérdésköröket boncolgat, amit minden embernek végig kéne gondolni legalább egyszer az életben, és talán egy kicsikét változtatni az emberen a tükörben. Hogy hogyan bánunk a másikkal. Akárki legyen is az a másik.

------------------------------ 

Goodreads:

https://www.goodreads.com/book/show/2657.To_Kill_a_Mockingbird?ac=1&from_search=true