Miért érdemes megnézni az Impressziók c. kiállítást a MODEM-ben?

A Johannesburgi Művészeti Galéria mesterműveit hozták el Magyarországra idén nyáron. „Claude Monet-tól Edgar Degas-ig, Dante Gabriel Rossettitől John Everet Millais-ig, Pablo Picassótól Francis Baconig, Roy Lichtensteintől Andy Warholig” meg lehet tekinteni a képzőművészeti alkotásokat (még talán hozzátenném Henry Moore-t is). Debrecenben 2018. június 18-tól látogatható a kiállítás szeptember 23-ig. Ugyan ez elég hosszú időtartam én ott akartam lenni a megnyitón, hogy elsők között láthassam a műveket és, hogy kiderüljön számomra a rejtély, hogy miért történik ez a rendkívüli dolog Kelet-Magyarországon.

Mint a megnyitón többször is hangoztatták Debrecen Európa kulturális fővárosa szeretne lenni a jövőben. Ez azért elég merész, de még az is lehet, hogy megvalósítható ötlet. (Bár az nekem nagyon fáj, hogy a művész mozijukban nem megy csak ugyanaz, mint ami a CinemaCity kínálata.)

De miért is érdemes rászánni az időt és megnézni a kiállítást?

  • Olyan híres festők műveit láthatod, amiket Magyarországon nem gyakran. Igaz, hogy nem a leghíresebb művek vannak itt válogatva, de, aki most ismerkedik a művészettel vagy, aki nem teheti meg, hogy külföldre utazzon kiállításokra annak ez kiváló lehetőség.
  • Nem csak egy művész képeire koncentrál. Tehát kaphatsz egy benyomást arról, hogy festett Monet vagy Picassónak milyen a stílusa testközelből.
  • Ez a több, mint 50 képből álló kiállítás nem vesz igénybe sok időt. Olyan fél-1 óra alatt kellemesen bejárható, ami akár kisgyerekeknek, iskolásoknak sem terhelő.
  • Remek lehetőség tárlatvezetésre menni. A megnyitón sajnos nem volt erre lehetőség, de beszélgettünk egy ott dolgozóval és kiderült, hogy nagyon sok tárlatvezetéssel készülnek és már nagyon sok időpont be is telt. Úgyhogy, aki ezt tervezi, az minél hamarabb foglalja le a helyét. (Egyébként a tárlatvezetésekről facebook események is vannak.)
  • A belépő felnőtteknek: 2000 Ft, diákoknak/nyugdíjasoknak: 1000 Ft. Szerintem megéri a pénzét a kiállítás, de, aki sokallja, a MODEM facebook oldalán több nyereményjáték is zajlik a jegyekért. (https://www.facebook.com/modemdebrecen/)
  • Meglepetés volt számomra az utolsó terem, ahol több afrikai festőtől is láthatunk műveket. Talán ez a témakör még érdekesebb lehet egy európai számára.

Ez a kiállítás nagyon erősen ajánlott mindenkinek itt, Magyarországon, hiszen ilyenformában ezek a képek most vannak itt először. Egy kihagyhatatlan élmény főleg azoknak, akik először fedezik fel a művészet értékeit és csodáit.